Interesse?

0183 - 30 10 00
info@paansmakelaars.nl

Stuur door


Omschrijving

Kruisstraat 10-12-14 te Werkendam

Statig monumentaal herenhuis met achterhuis, serre en twee dienstwoningen, opgetrokken in eclectische vormen. Deze voormalige burgemeesterswoning is aangemerkt als Rijksmonument en biedt vele mogelijkheden midden in het centrum van Werkendam. Dit volumineuze herenhuis ( ±1020 m³) met een opvallende afgeronde hoek beschikt over een architectonische gaafheid van zowel het interieur als het exterieur. Dit geweldige pand met twee extra woningen (nummer 12 en 14) leent zich uitstekend voor meerdere doeleinden waaronder wonen, groot gezin, maar ook combinatie wonen en (thuis)werken (conform bestemmingsplan). Als bonus is er ook nog een heerlijke tuin aanwezig van wel 33 meter diep. Het herenhuis en de (dienst)woningen staan op een perceel van 1040 m².

Tevens wordt u de mogelijkheid aangeboden om 4 garageboxen bij het pand aan te kopen. Kortom, een uniek aanbod!

Eclectische stijl

Intern is in het huis nog zeer veel van de oorspronkelijke detaillering bewaard gebleven. In de meeste woonkamers bevinden zich geornamenteerde, gestucte plafonds met gebloemde ornamentiek. De voorkamer op de verdieping heeft nog restanten van de originele polychromie (=veelkleurigheid). Andere authentieke details zijn onder meer: marmeren schouwen, marmeren lambrisering in de entree, een marmeren trap naar de achterwoning, gietijzeren trapleuningstijlen en een houten trappaal. Vrijwel alle deuren zijn nog origineel; in het algemeen houten paneeldeuren (in de woonkamer met diamantkoppen). De vensters zijn aan de binnenkant voorzien van inklapbare, samengestelde houten luiken. De vensterluiken aan de buitenzijde zijn verdwenen.

Indeling begane grond

Via de statige hal voorzien van marmeren lambrisering bereikt u zowel de voorkamer als de gang naar het achterhuis. De voorkamer beschikt over een open keuken en een aparte sanitaire ruimte met toilet en douche. Middels een trap komt u in het lager gelegen achterhuis met een authentieke kamer-en-suite. In de serre bevindt zich een keukenblok en de aansluiting voor witgoed. Ook vindt u hier een badkamer voorzien van een ligbad, wastafel en toilet.

Indeling eerste verdieping

De houten wenteltrap brengt u naar de overloop die toegang verleent aan drie slaapkamers en een inbouwkast. De slaapkamer gelegen aan de achterzijde van de woning is voorzien van een wastafel en geeft toegang tot het dakterras.

Indeling tweede verdieping

Via de authentieke houten wenteltrap is de tweede verdieping bereikbaar. Via de overloop komt u in een woonkamer met houtkachel met eetgedeelte die grenst aan een dichte keuken. Ook bevinden zich op deze verdieping een separaat toilet en een badkamer met bad en wastafel.

Zolder

Deze riante zolder biedt veel ruimte en mogelijkheden. Hier bevindt zich de opstelplaats van de CV-ketel, type Radson, bouwjaar 1985. Via de dakkapel heeft u een schitterend uitzicht op de rivier ‘De Merwede’. Ook is er een extra kamer gecreëerd aan de achterzijde van de woning met Frans balkon.

Tuin

De op het zonnige oosten gelegen tuin is te bereiken van een pad aan de linkerzijde van de woning of via de serre aan de achterzijde van de woning. De korfboogpoort ter hoogte van de serre geeft toegang tot de afgesloten tuin waaraan tevens de twee dienstwoningen grenzen. De tuin is voorzien van een groen gazon en fleurige bebossing, u zit hier heerlijk vrij.

Kruisstraat 14

Deze (dienst)woning ( woonoppervlak ± 75 m²) beschikt over een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer met douche en wastafel en een separaat toilet. In de lange hal is er een aansluiting voor witgoed. De zolder is bereikbaar via de trap in de woonkamer. Hier bevindt zich de opstelplaats van de CV-ketel.

Kruisstraat 12

De tweede (dienst)woning (woonoppervlak ± 75 m²) grenst aan nummer 14 en heeft mooi uitzicht op de groene tuin. U komt binnen via de berging. Vervolgens betreedt u de keuken, woonkamer en de trap naar de verdieping met twee slaapkamers. De CV-ketel bevindt zich in de keuken.

Rijksmonument en subsidieregeling

Particuliere eigenaren met een woonfunctie kunnen woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De subsidie is bestemd voor regulier onderhoud en voor restauratie van monumentale onderdelen. Het gaat daarbij om sobere, doelmatige en technisch noodzakelijke werkzaamheden. Denk aan onderhoud aan gevels of kozijnen of aan schilderwerk of funderingswerkzaamheden. De subsidie is niet bedoeld voor comfortverbetering, verduurzaming, en onderhoud of vervanging van de keuken, badkamer of cv-installatie.

Ligging

Werkendam heeft u veel te bieden. De supermarkt en parkeergelegenheid ligt op loopafstand en de "winkelpromenade" van Werkendam is eveneens op kleine afstand. Verder zijn er basisscholen, sport- en medische voorzieningen. Op recreatiegebied hebt u vanuit Werkendam verschillende mogelijkheden. Wandelen langs de Merwede, fietsen in de Biesbosch, kortom voor elk wat wils.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of ons advies? Bel met 0183 - 30 10 00 of mail naar info@paansmakelaars.nl

Ontvang ons aanbod via e-mail

Inschrijven